© 2019 Björkbacka Gård

  • Instagram
  • Facebook

Saffranskaka med kokos

Saftig sockerkaka med smak av julen

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gammaldags mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

smör och kokosflingor, till formen
florsocker, till pudring av kakan

Vispa sönder äggen, och häll i mjölken. Vispa samman de tu ihop med salt och peppar.

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.

Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom. Blanda ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en egen bunke, och vänd därefter försiktigt ner i smeten.

Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.

Grädda kakan mitt ugnen i 25-30 minuter. Provstick kakan, den är klar den stickan inte längre blir kladdig.

 

Låt kakan svalna och stjälp därefter upp den på ett serveringsfat. Pudra med florsocker med hjälp av till exempel en tesil eller ströare.

 

Stek upp korven som blivit delad i bitar. När den fått färg, tillsätter du de rensade kantarellerna ihop med de skurna lökstjälkarna. Häll över smeten, och rör i botten av stekpannan då och då tills smeten stannat och stelnat. Lägg ett större grytlock över stekjärnet och vänd äggakagan. Flytta över den till stekjärnet igen och bryn på andra sidan. Servera med grönsallad och lingonsylt.

Tips!
Romen kan uteslutas.

croqued_misjou_1490-tif-cnv-700x700.jpg

Croque madame med pocherat ägg

Enkel och festlig som lunch eller förrätt

Lammfärsbiffar med fetasås och mangochutneysås

Supergoda biffar som passar både vår och höst, eller varför inte en mysig sommarkväll på grillen.

20180121_175817.jpg

Fläskpannkaka

Lätt, enkelt och supergott

Recept och bild: Leila Lindholm/TV4