© 2019 Björkbacka Gård

  • Instagram
  • Facebook

Rabarberkaka

Saftig sockerkaka med rabarber

4 ägg
2 ½ dl strösocker

1 ½ dl ljummet vatten

75 g    äkta smör, smält
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk   bakpulver

2 tsk   vaniljsocker

5-10 st rabarberstjälkar

 

Smör och ströbröd till formen

 

Ugn: 220° C med ovan och undervärme,
         varmluftsugn: 220° C

 

Vispa ägg och strösocker pösigt. (Våra ägg går inte att vispa vita och pösiga) Tillsätt vatten och det smälta smöret. Rör om. Sikta ner bakpulver och vaniljsocker i vetemjölet i en separat bunke, blanda om.

Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, och vispa skonsamt.

Smöra och bröa en valfri sockerkaksform, som du häller smeten i där efter. Skölj rabarberna och delai cm-stora bitar. Lägg bitarna i smeten och tryck ner de försiktigt, så de hamnar runt i hela kakan.

Grädda mitt i ugnen. Täck över med bakplåtspapper vid behov tills kakan stelnat. Stick den då och då med brödsticka.

Ta ut kakan när den fått fin färg och känns torr i mitten. Låt svalna på galler. 
Servera som den är, eller med fördel tillsammans med vanjiljglass eller vaniljsås.

Tips!

Byt ut rabarberna mot andra fasta frukter som äpplen, päron mm.

Lammfärsbiffar.jpg

Lammfärsbiffar med fetasås och mangochutneysås

Supergoda biffar som passar både vår och höst, eller varför inte en mysig sommarkväll på grillen.

silltarta.jpg

Silltårta

Enkel men festlig rätt för midsommar och jul

croqued_misjou_1490-tif-cnv-700x700.jpg

Croque madame med pocherat ägg

Enkel och festlig som lunch eller förrätt